top of page

IMPACT COMPASS MODEL

De metingen rond tevredenheid, beleving, evaluatie, profiel, … zijn enorm waardevol en belangrijk voor de werking van het museum. Maar het belang van het museum aantonen gaat verder dan de evaluatie van deze aspecten.


Het museum heeft namelijk een maatschappelijke functie en ondersteunt de ontwikkeling en het welbevinden van de bezoeker en de bevolking. Het onderzoek maakt gebruik van een Deens model dat de impact meet van culturele instellingen op hun bezoekers. 


Het model is gebaseerd op 'The Cultural Value Project’ ("Understanding the value of arts & culture"), een uitgebreide Britse studie geïnitieerd door de Arts and Humanities Research Council, 2019. Deze studie onderzocht hoe cultuur zich vertaalt in impact en waarde, en hoe de concrete impact en waarde van het museum gemeten kan worden via empirische en analytische methodes.

impact compass model_edited.jpg
Impact Compass Model
  • Sentomus audience research
  • Sentomus audience research
  • Facebook

Dit model is ontwikkeld om in kwantitatieve studies gebruikt te worden, daar waar doorgaans voor dergelijke onderzoeksvragen kwalitatief onderzoek gebruikt wordt, bijgevolg op kleinere schaal. Het impactmodel meet de impact van het museum via 4 dimensies:

  • Veilige haven (“Safe haven”)

  • Perspectief (“Perspective”)

  • Creativiteit (“Creativity”)

  • Gemeenschap (“Community”)

impact compass model as _edited.jpg
nps.png

NET PROMOTER SCORE

We vragen aan de museumbezoekers of ze het museum zouden aanbevelen aan familie, vrienden of collega's. 

Ze kunnen hierbij een score geven van 1 (helemaal niet aanraden) tot 10 (heel erg aanraden). Deze vraagstelling wordt in onderzoek vaak gebruikt om de “Net Promoter Score” (NPS) te berekenen, een manier om klantloyaliteit te meten. Via de NPS worden respondenten onderverdeeld in 'promotors' (enthousiastelingen die graag hun omgeving aanzetten om ook naar het museum te komen), 'neutralen' en 'critici' (die het museum niet zouden aanraden aan vrienden of familie). 

NPS
Flag_of_Italy.svg.png
bottom of page